A hidratálókrémedben lévő fényvédő valóban megvéd a káros sugaraktól? – Holt-tengeri szépségkalauz

Bőrgyógyászati kutatások igazolták, hogy a hidratálókrémekben található fényvédő nem nyújt elégséges védelmet bőrünk számára a káros sugárzástól. Mi ennek az oka, és hogyan óvhatjuk bőrünket megfelelően a nyári napsütésben? Már mondjuk is a legfőbb tudnivalókat.

Arckrém vs. naptej

A Liverpool-i Egyetem kutatói által elvégzett kísérlet során speciális kamerával készítettek felvételeket a résztvevőkről. A vizsgálatban résztvevők egyik fele napvédő krémet, míg a másik fele csupán fényvédőt is tartalmazó hidratálókrémet kent fel az arcára. A felvételek megmutatták, hogy a csupán hidratáló krémet használók bőre jobban ki volt téve a káros sugaraknak, és az ő bőrük nem volt kellő mértékben védett. Ennek legfőbb oka, hogy nem elég gyakran és nem elég vastagon visszük fel bőrünkre a védelemért felelős hidratáló krémet.shutterstock_170784851.jpg

“Sajnos a  fényvédővel dúsított hidratálókrém a valóságban nem teljesít megfelelően.” – summázta Matthew Gass, a Brit Bőrgyógyászok Szövetségének tagja.

Fedetlen bőrrel

Van azonban egy másik rossz hír is, amit feltártak a vizsgálat során. Kiderült ugyanis, hogy hajlamosak vagyunk bőrünk bizonyos részeit kihagyni a napkrémezésből. És míg a naptej használatakor ez kb. az arcbőrünk 11%-át jelenti, a hidratáló krém esetében már 16%-ra növekszik ez az érték.

shutterstock 239290645

Hiszen ilyenkor a fényvédelemből kihagyjuk az arcunknak olyan részeit, mint például a szemhéj és szemkörnyék. Ezáltal azonban a korai öregedés és a bőrrák kialakulásának kockázatának tesszük ki bőrünket. Pedig azt hihetnénk, hogy mivel kevésbé ragadós, sokkal inkább kennénk be hidratálókrémmel a szemkörnyéki érzékeny bőrt, mint naptejjel. A kutatás azonban ennek az ellenkezőjét tárta fel: az esetek 21%-ban elmaradt a szemhéj hidratáló krémmel történő bekenése, míg a naptejet használóknál csupán a 14% százalékuk hagyta védelem nélkül ezt a területet.

A résztvevőket is meglepték ezek az eredmények, hiszen egészen addig meg voltak győződve róla, hogy bőrüknek megadják a szükséges védelmet.

ing 32193 117762
relaxed woman laying in hammock bed on beach and enjoy sunset while reading book

Az eredményeket látva a bőrgyógyászok hangsúlyozták, hogy a káros sugarak ellen mindenképpen napvédő krémmel védekezzünk, különösen, ha hosszabb időn keresztül van kitéve bőrünk az erős napsugárzásnak.

A tanulság tehát, amit elvihetünk magunkkal: menjünk biztosra, és ne sajnáljuk az időt a napvédő krém felkenésére. A nyári napokon legyen ez a napi szépségápolási rutin része! Ne feledkezzünk meg a szemkörnyéki vékony, érzékeny bőr védelméről, és a fényvédelem napközbeni többszöri megismétléséről sem! A bőröd egészen biztosan hálás lesz érte!

A Naavaról

A NAAVA a Föld legősibb szépségreceptjét hozta el Önnek: a Holt-tenger iszapjának és vizének egyedülálló ásványait a természet különleges bőrszépítő esszenciáival ötvözte.

A Holt-tenger bolygónk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye: vize nyolcszor sósabb az óceánokénál, iszapja a bőr számára fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket rejt magában.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevéleinkből még többet tudhat meg a szép bőr és a tudatos bőrápolás titkairól,
valamint a NAAVA különleges ajánlatairól is elsők között szerezhet tudomást.