Miért fontos a D-vitamin pótlása télen is?

A napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin kulcsfontosságú szervezetünk egészséges működéséhez és bőrünk, hajunk szépsége szempontjából is. Bár szervezetünk is képes előállítani, mégis sokan szenvednek D-vitamin hiányban. Milyen problémákat okozhat a hiánya, és hogyan pótolhatjuk ezt az értékes vitamint? Olvass tovább a részletekért!

A napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin, amely sokkal inkább tekinthető hormonnak, mint egyszerű vitaminnak, nem csak emiatt különleges. Az elmúlt években kapott kiemelt figyelmet, hiszen azon túl, hogy hozzájárul csontjaink egészséges növekedéséhez, számos jótékony hatással bír szervezetünkre. Miért olyan fontos bőrünk és hajunk egészsége szempontjából és hogyan pótolhatjuk a téli hónapokban? Ennek jártunk utána!

Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen testünk megfelelő D-vitamin ellátottsága. Különlegessége, hogy a szervezetünk maga is képes előállítani, azonban csak napfény, vagyis ultraibolya sugárzás hatására, emiatt is nevezik napfény vitaminnak. Ha azonban nem jutunk elegendő napfényhez, ami télen gyakran előfordul, máshonnan kell pótolnunk ezt az értékes vitamint. Szerencsére nem vagyunk teljesen kiszolgáltatva az időjárásnak, hiszen számos élelmiszerből is hozzájuthatunk. Melyek ezek?

A legfőbb D-vitamin forrásaink

A D-vitaminban leggazdagabb élelmiszereink közé tartozik például a tojás és a tejtermékek, ráadásul ezekből az üzletek polcain találhatunk már D-vitaminnal dúsított változatokat is. Szintén hozzájuthatunk ehhez az értékes tápanyaghoz a gomba és zsíros halak fogyasztásával. A gomba kiválasztásánál azonban fordítsunk kellő figyelmet a termesztés módjára, hiszen a sötétben termesztett gombák nem képesek D-vitamint előállítani.

photo 1532377757 7eda23a9f913

Halak közül pedig javasolt a zsírosabbakat választani, mint a lazac, pisztráng, makréla vagy tonhal. Ráadásul a mélytengeri halak fogyasztásával két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a szervezetünk számára oly fontos omega-3 zsírsavakban is gazdagok. 

A D-vitamin szerepe testünk egészségében

Noha sokan még mindig úgy hiszik, a D-vitaminnak csak a csontanyagcserében van szerepe, ez így nem pontos. Erősíti az immunrendszert is, amely a betegségek elleni küzdelem miatt lényeges. Javítja a pajzsmirigy működését és csökkenti a gyulladásos folyamatokat. Segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt. De itt még nem ér véget a D-vitamin jótékony hatásainak sora. Segít az influenzával való küzdelemben is, valamint a legújabb kutatások szerint a megfelelő dózisban és módon szedett D-vitamin ellenállóbbá teszi szervezetünket az új típusú koronavírus-fertőzéssel szemben is. 

Hogyan állítható a D-vitamin a szép bőr szolgálatába?

A D-vitamin a szép bőr megőrzése szempontjából is kiemelten fontos, hiszen bőrünk egészséges működéséhez elengedhetetlen szervezetünk megfelelő D-vitamin ellátottsága. Antioxidáns hatásának köszönhetően a D-vitamin elsősorban védelmi funkciót lát el, hiszen csökkenti mindazon külső környezeti oxidánsok hatásait, amelyek például a bőr korai öregedését eredményezhetik.

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a pszoriázis és ekcéma jellegű bőrelváltozások stabilizálásában, a gyulladás lehúzásában is szerepet játszik. Ugyanakkor hozzájárul a sejtmegújulás egészséges folyamatához: a D-vitamin segít az elhalt hámsejtek távozásában, így akadályozva meg, hogy ezekből lerakódások képződjenek a bőr felszínén. 

A szükséges D-vitamin mennyiséghez a napfényből természetes úton juthatunk hozzá, azonban a téli ködös, felhős időszakban érdemes más forrásokból is pótolnunk ezt az alapvető fontosságú tápanyagot. Ha az étrendünkbe beépített magas D-vitamin tartalmú ételek nem bizonyulnak elegendőnek, orvosunkkal konzultálva pótolhatjuk a szükséges tápanyagmennyiséget étrendkiegészító vagy vitaminkészítmény formájában is. Ha pedig külsőleg szeretnéd megtámogatni bőrödet egy kis D-vitamin tartalmú gazdagon tápláló krémmel, érdemes kipróbálnodhet a NAAVA intenzív hidratáló testápolóját, amely tavaly novemberben a hónap terméke lett a Krémmánián! Ha szeretnél többet megtudni erről a termékünkről, és bőrszépítő hatásairól, olvasd el a felhasználói véleményeket összegyűjtő cikkünket!

A Naavaról

A NAAVA a Föld legősibb szépségreceptjét hozta el Önnek: a Holt-tenger iszapjának és vizének egyedülálló ásványait a természet különleges bőrszépítő esszenciáival ötvözte.

A Holt-tenger bolygónk egyik legkülönlegesebb természeti képződménye: vize nyolcszor sósabb az óceánokénál, iszapja a bőr számára fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket rejt magában.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevéleinkből még többet tudhat meg a szép bőr és a tudatos bőrápolás titkairól,
valamint a NAAVA különleges ajánlatairól is elsők között szerezhet tudomást.