TOCOPHERYL ACETATE
Az E-vitamin lényegében gyűjtőnév – nyolc, egymáshoz hasonló szerkezetű, illetve élettani hatású vegyületet jelent. Zsíroldékony molekulákról van szó, melyeket a természetben főként növényi olajokban találunk meg, eltérő arányban és összetételben.
Kozmetikai termékekben olyan, E-vitamindús olajokat használnak elsősorban, mint a mandulaolaj, szőlőmagolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj, olíva olaj, szezámmag olaj, avokádóolaj és argánolaj.
Az E-vitamin kiemelkedő antioxidáns. Ezért védi az oxidációtól az arra hajlamos anyagokat. Mindez különösen hasznos, ha a zsírok és zsíros olajok, a szabad zsírsavak és a vitaminok kozmetikai terméken belül eltarthatóságáról van szó.
Az E-vitamin nem általános tartósítószer, ez csupán tévhit. Nem gátolja a mikroorganizmusok szaporodását víztartalmú készítményekben, csupán fokozza az oxidációra hajlamos anyagok stabilitását, tehát akadályozza az avasodást.
Ha felszívódik a bőrbe, részt vehet az oxidatív támadások kivédésében, melyek a bőr ellen irányulnak. Az UV-sugárzás, a levegőszennyezés, a bőrrel kapcsolatba kerülő, illetve étellel a szervezetbe került kemikáliák és gyógyszerek, valamint bomlástermékeik hatására károsodnak molekulák, melyeknek feladata a bőr normális szerkezetének kialakítása, illetve a védelmi funkció működtetése.
Hatásuk, hogy a bőrben elindulnak az összetett mechanizmusú, reaktív szabadgyökök létrehozásával járó láncreakciók.
Szervezetünk képes arra, hogy e káros szabadgyökök jórészét saját antioxidánsai segítségével hatástalanítsa, de ha az oxidatív stressz sűrűn jelentkezik és nagymértékű, akkor ez elégtelen lehet. Igen fontos ilyen esetekben a külső antioxidánsok alkalmazása, melyekkel mérsékelni tudjuk a káros folyamatok kialakulásának esélyét.
Az E-vitamin úgy hozza létre antioxidáns hatását, hogy semlegesíti az igen reaktív szabadgyököket, s ő maga egy kevéssé reaktív szabadgyökké válik, a láncreakciók kifutása pedig megtorpan.
Semlegesítődik és regenerálódik az ugyancsak antioxidáns tulajdonságú C-vitamin hatására, s így gyakran kombinációban használják őket.
Érdemes tudni, hogy ahogy idősödünk, bőrünk E-vitamin-tartalma lecsökken. Ha a vitamint külsőleges alkalmazzuk, az kompenzálhatja a változásokat. Emiatt is használják idősödő bőr ápolására szánt készítményekben az E-vitamint. Antioxidáns tulajdonságát remekül egészíti ki hidratáló, nedvességet megkötő tulajdonsága.
Antioxidáns hatását akkor is kifejti a bőrben, ha csak 0,1-1 százalékos koncentrációban van jelen.
HATÁSAI:
- antioxidáns és szabadgyök-fogó
- ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatását
- konzerválja az oxidációra hajlamos hatóanyagokat, így a vitaminokat és telítetlen zsírsavakat a termékekben
- hidratáló és nedvességmegkötő hatású