E-vitamin

TOCOPHERYL ACETATE

Az E-vitamin lényegében gyűjtőnév – nyolc, egymáshoz hasonló szerkezetű, illetve élettani hatású vegyületet jelent. Zsíroldékony molekulákról van szó, melyeket a természetben főként növényi olajokban találunk meg, eltérő arányban és összetételben.

Kozmetikai termékekben olyan, E-vitamindús olajokat használnak elsősorban, mint a mandulaolaj, szőlőmagolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj, olíva olaj, szezámmag olaj, avokádóolaj és argánolaj.

Az E-vitamin kiemelkedő antioxidáns. Ezért védi az oxidációtól az arra hajlamos anyagokat. Mindez különösen hasznos, ha a zsírok és zsíros olajok, a szabad zsírsavak és a vitaminok kozmetikai terméken belül eltarthatóságáról van szó.

Az E-vitamin nem általános tartósítószer, ez csupán tévhit. Nem gátolja a mikroorganizmusok szaporodását víztartalmú készítményekben, csupán fokozza az oxidációra hajlamos anyagok stabilitását, tehát akadályozza az avasodást.

Ha felszívódik a bőrbe, részt vehet az oxidatív támadások kivédésében, melyek a bőr ellen irányulnak.  Az UV-sugárzás, a levegőszennyezés, a bőrrel kapcsolatba kerülő, illetve étellel a szervezetbe került kemikáliák és gyógyszerek, valamint bomlástermékeik hatására károsodnak molekulák, melyeknek feladata a bőr normális szerkezetének kialakítása, illetve a védelmi funkció működtetése.

Hatásuk, hogy a bőrben elindulnak az összetett mechanizmusú, reaktív szabadgyökök létrehozásával járó láncreakciók.

Szervezetünk képes arra, hogy e káros szabadgyökök jórészét saját antioxidánsai segítségével hatástalanítsa, de ha az oxidatív stressz sűrűn jelentkezik és nagymértékű, akkor ez elégtelen lehet.  Igen fontos ilyen esetekben a külső antioxidánsok alkalmazása,  melyekkel mérsékelni tudjuk a káros folyamatok kialakulásának esélyét.

Az E-vitamin úgy hozza létre antioxidáns hatását, hogy semlegesíti az igen reaktív szabadgyököket, s ő maga egy kevéssé reaktív szabadgyökké válik, a láncreakciók kifutása pedig megtorpan.

Semlegesítődik és regenerálódik az ugyancsak antioxidáns tulajdonságú C-vitamin hatására, s így gyakran kombinációban használják őket.

Érdemes tudni, hogy ahogy idősödünk, bőrünk E-vitamin-tartalma lecsökken. Ha a vitamint külsőleges alkalmazzuk,  az kompenzálhatja a változásokat. Emiatt is használják idősödő bőr ápolására szánt készítményekben az E-vitamint. Antioxidáns tulajdonságát remekül egészíti ki hidratáló, nedvességet megkötő tulajdonsága.

Antioxidáns hatását akkor is kifejti a bőrben, ha csak 0,1-1 százalékos koncentrációban van jelen.

HATÁSAI:

  • antioxidáns és szabadgyök-fogó
  • ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatását
  • konzerválja az oxidációra hajlamos hatóanyagokat, így a vitaminokat és telítetlen zsírsavakat a termékekben
  • hidratáló és nedvességmegkötő hatású

Hírlevél feliratkozás

Hírlevéleinkből még többet tudhat meg a szép bőr és a tudatos bőrápolás titkairól, valamint a Naava különleges ajánlatairól is elsők között szerezhet tudomást.