Holt-tengeri só

MARIS SAL

Nem hasonlít összetételében a közönséges sóhoz. Noha a tengervizekben megtalálható a magnézium-szulfát (vagyis az Epsom só) és nátrium-klorid, a Holt-tenger vize igen különleges: tízszer  több kloridot, negyvenszer többi magnéziumot és jelentősen több brómot tartalmaz, mint az összes többi tenger. Tanulmányok szerint a Holt-tenger sója a közönségesnél lényegesen hatékonyabb a pikkelysömörös, száraz bőr kezelésében. Bőrjavító anyagnak tartják, de ha szemcsés, nem oldott formában alkalmazzuk, jó bőrradír is.

Tekintélyes mennyiséget, 26 féle ásványi anyagot és nyomelemet találunk meg a holt-tengeri sóban és iszapban. Ezek a Klorid (Cl-) 557.000mg, Bromid (Br-) 5.100 mg, Karbonat (CO2-3) 2.430 mg, hidrogénkarbonát (HCO3-) 770 mg, Szulfát (Su2-4) 460 mg, Fluorid (F-) 35 mg, Hidrogénfoszpát (HPO-4) 34 mg, Jodid (J-) 14 mg. Továbbá Kálium (K+) 162.000 mg, Magnézium (Mg2+) 102.000 mg, Nátrium (Na+) 74.300 mg, Kálcium (Ca2+) 1.760 mg, Ammónium (NH4+) 310 mg, Stroncium (Sr2+) 175 mg, Vas (Fe2+) 45 mg, Mangán (Mn2+) 6,8 mg.

Hogy mi a többi? Kristályvíz, valamint nedvesség. Ilyen sót még laboratóriumi körülmények között sem sikerült előállítani. A kozmetikumokban azonban nagyon jól használható alapanyagként a Holt-tenger vize, sója és iszapja.

Ha nem jutunk el a Holt-tengerhez, elegendő 33-34 Celsius fokos vízbe beleszórni fél kilónyi sókoncentrátumot. Hogyan hat ránk egy ilyen fürdő?

A magnézium támogatja az idegrendszer működését, hozzájárul ahhoz, hogy izmaink megfelelően működjenek. Igen fontos a testnedvek fenntartásában, s hatékonyan lassítja a bőr öregedését. Kalciumtartalma jótékony a csontok és az ízületek felépítéséhez. De lényeges szerepe van testünk vízháztartásában és a vérkeringésben is.

A Holt-tenger sójában levő kálium a sejtek energiaellátásában, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában is vesz részt. A nátrium szintén az izmok és az idegek működésére van hatással, de komoly szerepet kap a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserében is. Befolyásolja a szervezet folyadékháztartását.

A bromidok jótékony hatása abban rejlik, hogy hatnak az izmok merevségére és tónusára. Alkalmazható kádban, fürdővízként a só, de külön, kéz- és lábfürdőt is készíthetünk belőle, ha csak bizonyos testrészekre kívánjuk használni. Ilyenkor 20%-os oldat is elég, hetente háromszor.

A magnéziummal kapcsolatban kiemelendő, hogy közvetlen szerepet tölt be a szervezet energiatermelésében. Hasznosítja az agy, mivel az idegrendszer számára fontos ez az elem, az impulzusok továbbításához. A magnézium lényeges az emberi testre nézve azért is, mert a fehérjék, illetve a vitaminok feldolgozásához a magnéziumra szükség van, így például a B6 vitamin kellően felszívódni csak akkor képes, ha megfelelő a szervezet magnézium-mennyisége. A test a bőrön át szívja fel ezt az ásványi anyagot.

Hírlevél feliratkozás

Hírlevéleinkből még többet tudhat meg a szép bőr és a tudatos bőrápolás titkairól,
valamint a NAAVA különleges ajánlatairól is elsők között szerezhet tudomást.